Les fromagers dans la fromagerie Herve Société
De kaasmakerij Terre de fromages

Erfenis

Sinds 1983

Jean-Marc Cabay bestuurt de kaasmakerij Terre de fromages. Hij is heel gehecht aan zijn streek: zijn grootouders van moederskant alsook zijn grootouders van vaderskant hadden een landbouwbedrijf in Charneux en La Minerie, twee dorpjes in het Land van Herve. Beide families maakten en rijpten hun eigen Hervekaas. In 1983 opperde de vader van Jean-Marc, die nog altijd actief is als landbouwer in de streek van Herve, het idee om met zijn drie broers een familiebedrijf op te richten.

In 1985

Namen ze de kaasmakerij Herve Société over. De onderneming was een groepering van verschillende kaasrijpers uit de streek. In die tijd kocht de kaasmakerij witte Hervekazen bij de boeren aan en stond ze in voor het rijpingsproces van de kazen in het dorpje Petit-Rechain.

Van 1985 tot 1989

Herve Société verenigt nog enkele andere kaasmakers uit de regio zoals de kaasmakerij “l’Aubeloise” van Aubel.

In 1989

Herve Société investeert in nieuwe machines om Hervekaas op basis van gepasteuriseerde melk te produceren. Tegelijkertijd houdt de kaasmakerij zich bezig met het rijpingsproces van de met rauwe melk gemaakte boerenkazen.

In 1993

Jean-Marc Cabay begint in 1993 zijn carrière in het familiebedrijf.

In 1998

Herve Société neemt de activiteiten over van de Laiterie Régionale de Herve, die onder andere kazen voor de Abdij van Val-Dieu fabriceert (de Bouquet des Moines, de Val-Dieu, de Casse-Croûte…). Alle activiteiten worden op éénzelfde site in Herve ondergebracht.

In 2003

Herve Société neemt de kaasmakerij Vanderheyden uit Pepinster over waar ze regionale speciaalkazen rijpen, zoals Trou d’Sottai, Boû d’Fagne en Fleur de Fagne.

In 2007

De kaasmakerij Leconte uit Battice wordt door Herve Société overgenomen. Voortaan wordt de Hervekaas "Les Beaux-Prés" in Herve gemaakt.

In 2021

In 40 jaar tijd is de kaasmakerij Herve Société geëvolueerd van een raffinaderij van Herve-kaas tot de grootste kaasmakerij van Wallonië die een breed assortiment streekkazen produceert. Daarom heeft Herve Société haar naam veranderd in Terre de fromages!