Des vaches dans un pré
de Hervekaas BOB

Le Pays de Herve

Het Land van Herve

Het Land van Herve... is een grondgebied dat zich uitstrekt tussen de Vesder en de Maas, in het hart van de Euregio Maas-Rijn en de driehoek Aken-Luik-Maastricht.

Bovenop deze bevoorrechte geografische ligging wordt dit uitzonderlijk plattelandsgebied getekend door 450 km² heggenlandschap, hagen en hoogstamboomgaarden.

Het Land van Herve

Het Land van Herve staat voor uitzonderlijk erfgoed, doordrenkt van geschiedenis en traditie:de Abdij van Val-Dieu, het dorp Clermont-sur-Berwenne (gelabeld Mooiste Dorp van Wallonië), de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle in Hombourg, het viaduct van Moresnet, het historische centrum van Herve, het charmante dorpje Olne... zonder de talrijke kastelen te vergeten die van een rijk verleden getuigen.

Tradities en folklore

Tradities en folklore hebben in onze regio een onmiskenbare charme want ze brengen hun eigen magie met zich mee: de klassieke spijkerbomen in Olne, met genezende krachten, de traditionele processies zoals de "del Céqwemme” in Herve, maar eveneens de oude broederschappen, de zegening van de dieren tijdens de Sint-Hubertusfeesten in Aubel, de walnotenmarkt in Henri-Chapelle... Elke paasmaandag is er de beroemde Cavalcade van Herve, de grote carnavalstoet is de gelegenheid om te feesten. Ook daar heeft de Hervekaas zijn plaats!

De Hervekaas wordt er goed vertegenwoordig door twee broederschappen: namelijk "La Seigneurie du Remoudou" en "La Confrérie du Herve".

Het Land van Herve
Hervekaas

Lekker eten is een integraal onderdeel van het toerisme!Vanzelfsprekend? Zonder twijfel maar de regionale gastronomie is vandaag geëvolueerd. Ze is inventiever en lichter, en ze grijpt vaker terug naar de lokale producten. In het Land van Herve zijn de producten legio. Op de eerste plaats staan de Hervekaas en de appel- en perensiroop. De liefhebbers van vlees zullen hun geluk vinden in de vele heerlijke vleeswaren van het Land, waaronder lev'gos.
In het Land van Herve gaat lekker eten gepaard met goed drinken. Kenners appreciëren er tijdens de feestmaaltijden de cider en lokale bieren.

Volg onze paden

Volg onze paden, wandelen geeft honger... Te voet, te paard, met een klassieke of elektrische fiets, De paden in het Land van Herve nodigen u uit om volop van de natuur te genieten. De oude verlaten spoorweg, lijn 38, is nog steeds een zilveren track. Het is de ruggengraat van het Land van Herve.

Volg onze paden