Du Herve sur du pain
Nieuws
Naar het nieuws terugkeren
Wat is een zachte kaas?

11.03.2020

Wat is een zachte kaas?

In de grote familie van kazen, vinden we de zachte kazen. Dit is een segment waarvan het verbruik in België jaar na jaar blijft toenemen.

Maar wat is een zachte kaas?

Zachte kazen hebben een zachte en romige textuur. Tijdens de productie worden de kazen niet verhit of geperst. Ze worden van buiten naar binnen gerijpt, gewoonlijk in een korte periode (2 tot 8 weken).

Er zijn twee soorten zachte kaas: gewassen korst en geblurde korst.

Gewassen korst kazen:

Zoals de naam al zegt, worden deze zachte kazen tijdens hun rijpingsperiode omgedraaid en gewassen. Deze techniek maakt het mogelijk een zachte, glanzende en kleverige korst te vormen en geeft de kaas tevens de kans een sterke geur en aroma’s te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: Hervekaas en Boû d’Fagne.

Kaas met een klonterige korst:

Deze kazen hebben een zachte, donzige korst. Hun geur is milder en hun aroma’s zijn meer boter, hazelnoot en paddestoel.
Als de kazen, nadat ze uit de vormen zijn gehaald, worden besprenkeld met een vloeistof waarin een champignon is verwerkt, kan er in de loop van de dagen een fijn wit dons verschijnen, zoals bij onze Val-Dieu Bouquet des Moines en L’Exquis Brie.

Wil je meer weten over kaasmaken? Ga hier voor een meer gedetailleerde uitleg: het fabricageproces.