
25.05.2020
Tutorial: Hoe een Hervekaas thuis rijpen?
Vandaag laten we u kennis maken met een heel plezante culinaire activiteit, die u alleen, met zijn tweetjes of familiaal kunt doen, namelijk de speciale rijping van de Hervekaas BOB.
Daarvoor hebt u nodig :
– Een kaas Herve Société 200 g, zacht of pikant, naargelang uw eigen voorkeur
– Een vloeistof om de kaas in onder te dompelen. Bijvoorbeeld: speciaalbier, brandewijn, likeur, whisky, rum, koffie …
Tips voor u eraan begint :
– Gebruik netjes gereinigde kommen zodat er zich geen ongewenste bacteriën kunnen ontwikkelen op de kaas
– Was uw handen zorgvuldig
Hoe rijpt u een kaas?
1. Zijn eigen ‘rijpingskelder’ bouwen met een bord en kom (bijvoorbeeld)
– Haal de kaas uit zijn verpakking die u kunt weggooien (u zal die niet meer nodig hebben)
– Leg de kaas op een bord en zet er een omgekeerde kom op om zodanig een kaasstolp te bouwen en te vermijden dat de kaas uitdroogt tijdens het rijpingsproces.
Tip: de omgekeerde kom moet groot genoeg zijn zodat de kaas niet in aanraking komt met de boorden van de kom.
2. Het rijpingsproces starten
Voor een rijping met speciaalbier:
– Dompel de kaas gedurende 30 minuten volledig onder in een kom gevuld met bier
Opgelet: Alle kanten van de kaas moeten helemaal ondergedompeld zijn.
– Haal de kaas uit de kom en zet hem onder zijn stolp.
– Zet de kaas gedurende 24 uur in de koelkast.
Voor een rijping met andere alcoholische dranken:
– Doe wat alcohol in een schotel.
– Dip elke kant van de kaas, één per één, in de alcohol en wrijf over de korst zodat de alcohol door de kaas wordt opgenomen.
– Zet de kaas terug onder zijn stolp en bewaar hem 24 uur in de koelkast.
– Behandel de kaas op dezelfde manier een tweede keer.
3. Geniet van uw kaas! 🙂
Tips:
– Haal de kaas uit de koelkast 1 uur voor u die opeet.
– Wees niet verbaasd als de kleur van de korst is veranderd na het rijpingsproces. De korst verandert van kleur op natuurlijke wijze en kan een lichtere kleur krijgen.
Smakelijk!
Hebt u zelf uw Hervekaas laten rijpen? Stuur ons uw foto’s via Facebook of per e-mail [email protected] !