Du Herve sur du pain
Nieuws
Naar het nieuws terugkeren
De grenzen van de Nutri-Score

19.04.2022

De grenzen van de Nutri-Score

A, B, C, D of E! De Nutri-Score is een score die in supermarkten aan voedingsmiddelen wordt toegekend. De Nutri-Score wordt berekend aan de hand van een algoritme dat de voedingsstoffen die de voorkeur verdienen (groenten, fruit, vezels, eiwitten) en de voedingsstoffen die beter beperkt worden (zout, suikers, verzadigde vetten, calorieën) tegen elkaar afweegt. De Nutri-Score gebruikt een kleurenschaal (van groen tot rood) en letters van A tot E om de voedingswaarde te bepalen. Maar dat wist u waarschijnlijk al!

Kazen krijgen dus een slechte score … want kaas bevat vetstoffen en zout en staat dus automatisch onderaan in de tabel. Zo kreeg Hervekaas de Nutri-Score D.

Bij Terre de Fromages zijn we van mening dat de Nutri-Score een goed initiatief is. Door zijn restrictieve methode verkrijgen lokale, natuurlijke en gezonde producten echter een verkeerde score.

Hervekaas wordt gemaakt van melk waaraan stremsel wordt toegevoegd. “Het is een ultranatuurlijk proces, dat altijd bestaan heeft. En dus, beschouwen dat wij een ongezond product maken, doet ons echt pijn”, legt Jean-Marc Cabay, voorzitter van Terre de Fromages, uit.

De Nutri-Sore houdt geen rekening met zoetstoffen, levensmiddelenadditieven of de verwerking van de producten. Hij geeft dus een aanwijzing maar die is wel onvolledig. Kaas eten heeft wel degelijk voordelen want hij bevat essentiële voedingsstoffen en dat moet worden benadrukt.
Het goede nieuws? Kaas mag dan zout en verzadigde vetten bevatten, hij is ook rijk aan eiwitten, calcium en vitamine B12. En dus verdient hij zeker zijn plaats op uw bord!